Vi testar de 3 bästa grillplatserna i Stockholm.

Vår familj älskar friluftslivet, att vara ute i naturen, grilla korv, andas frisk luft och utforska nya omgivningar. Särskilt tillsammans med våra två vilda, men fantastiska barn. Vilka erfarenheter vi fått och varför vi vet att deras energi passar sig bättre för naturen än inomhus är dock en helt annan typ av artikel, så vi sparar den till en annan gång.

Då det är otroligt lätt att gå lite vilse i vardagen och prioritera bort det man egentligen hämtar energi av, ville vi bli bättre på att faktiskt ta oss iväg på dessa högt uppskattade familjeutflykter och satte i våras upp ett mål för resten av året: att besöka, värdera och utse våra topp 3 grillplatser runt omkring Stockholm, och eftersom vi gillar naturreservat, badplatser och 4h-gårdar består vår topplista av några av dessa.

Öppen eld.

Våra önskemål på en bra grillplats är egentligen ganska flytande och handlar mycket om känsla för dagen, men trots det har vi ändå ett par krav:

  • Bra grillar, gärna med avtagbart galler då vissa föredrar att ställa tex kaffekokaren direkt i elden.
  • Vedförråd. Att det ska finnas ved staplad på en torr plats i anslutning till grillplatsen. Om veden inte förvaras torrt utan blir fuktig och blöt är den nästan omöjlig att få eld på. I somras var det stor vedbrist i hela Stockholm, och många grillplatser stod helt utan ved. Då upptäckte man verkligen hur viktig veden är, något man tidigare tagit för givet var plötsligt en bristvara och man behövde ofta ha med sig en säck egen ved i bilen för säkerhets skull. Idag är vi dock väldigt glada då vi tack vare det hittade vedexperten.se. På vedexperten.se kan man köpa ved i Stockholm och dessutom få veden hemkörd utan extra kostnad. Riktigt värt!
  • Nära anslutning till lekplats eller liknande, så att man enkelt kan ha uppsyn över barnen medan man håller på vid grillen.
  • Sittplatser är väldigt trevligt om det finns relativt nära grillen.
  • Närhet till vatten är inget krav, men lyfter känslan av välbehag till nya nivåer. Känslan kan ju dock bero på vädret på själva utflyktsdagen, det är ju kanske inte jätteskönt att vara nära vatten vid piskande regn och hårda vindar till exempel.

Om vi återgår till topplistan så är vår topp 3 de vi oftast valde att åka tillbaka till, där hela familjen mår bra och kan få en harmonisk stund – även om det inte alltid kan kallas just harmoniskt, lugnt och skönt med två stycken virvlande barn under 4 år.

GRILLPLATS NR 1LIDA NATURRESERVAT

En bit utanför stan söderut ligger denna härliga friluftsgård. Väldigt fin grillplats med allt man kan tänkas behöva, fantastisk utsikt, sittplatser i anslutning till grillplatsen och överlag ett väldigt trevligt utflyktsmål när man ska åka med barn. Dessutom ett välfyllt och organiserat vedförråd där veden alltid håller sig torr och fin. Det var dessutom där vi fick tipset till vedexperten.se, då de av ren slump var där och levererade ved en dag när vi var på Lida och vi började prata med den trevliga chauffören.

Nära grillplatsen finns stora öppna ytor, med en gigantisk gräsmatta och diverse klätterställningar och lekparker som barnen kan springa mellan.

Perfekt utflyktsmål både sommartid och vintertid, då det vid snö bjuds på pulkaåkning i full fart i backen som på sommaren figurerar som picknickplats precis ovanför stranden för badsugna gäster. Nere vid stranden finns ytterligare en trevlig grillplats som helt klart fyller sin funktion utan att vare sig vara bättre eller sämre än någon annan. Inte för att hamna helt utanför ämnet men när vi var där i somras grillade vi faktiskt en egengjord korv som barnen älskade, en chorizo med kryddblandning och produkter från korvpaket.se. Tips för er som gillar mathantverk!

Grillad chorizo.

GRILLPLATS NR 2NYCKELVIKEN

Härligt ställe en bit in i skogen, en oas mitt i Nacka, som de själva skriver på sin hemsida. Det finns flera rast- och grillplatser runt om i naturreservatet, men den stora allmänna grillplatsen ligger nära parkeringen på en liten gårdsplan. Där står en något icke uppdaterad grill för oss som är mer bevandrade inom friluftsgrillandet, men i övrigt underbar miljö med både sittplatser och 4H-gård nära intill. Vedförråd finns nära till hands även det och under vinterhalvåret tänds grillen av personalen varje lördag & söndag kl. 11:00. Vill man inte grilla sin egen mat finns ett mysigt café med bra mat, i den anrika herrgårdsbyggnaden till höger om en söt liten damm. Dessutom väldigt fin utsikt över viken på flera ställen, både vid lekparken på berget en bit nedanför backen från grillplatsen och längs med de olika motionsspåren.

Matlagning utomhus är något alldeles extra.

GRILLPLATS NR 3SNÖSÄTRA (RÅGSVEDS NATURRESERVAT)

Stor grillplats med flera grillar precis i anslutning till en stor lekplats inklusive en plaskdamm där barnen kan bada på somrarna.

Moderna grillar, väl underhållna trots frekvent med gäster samt ett tillräckligt bra vedförråd.

En liten notis, att här grillade vi återigen en hemmagjord korv vid vårt senaste besök, denna gång kycklingkorv, som även den blev omåttligt populär bland sällskapet. Länk till den italienska kryddblandningen vi använde här.

Öppen eld i skymning.

Så, det där var vår topp 3-lista, men det finns oerhört många grillplatser och natursköna vandringsleder att upptäcka om man bara tar sig ut. Glöm inte bort att allt skräp man eventuellt bär med sig ut tar man självfallet med sig tillbaka hem igen!

Nedan har ni lite tips, bland annat om ni vill läsa en liknande artikel av en annan familj med fler års erfarenhet och lite mer fokus på vandringsleder.

Tips på näräventyr och friluftsområden i Stockholm – Reldin Adventures.

De har även satt ihop en egen Friluftskarta där ni får ta del av deras tips på vindskydd och fina bad- och grillplater.

En liknande karta finns även på grillplatser.nu.

En annan friluftskarta vi kan tipsa om är Naturkartan, som är ett skräddarsytt publiceringsverktyg för skapandet av friluftsguider för webb och mobil. Detta säljs till myndigheter, företag och organisationer som i sin tur kan skapa sin egna friluftsguide.

Något annat som ni med fördel kan använda er av för tips och inspiration är olika guideböcker, till exempel en som heter ”Vandra i Stockholm” från Calazo förlag.

Var heller inte rädd att prata med folk, antingen främlingar ni möter på era vandringar och utflykter, eller vänner och bekanta som ni vet gärna utforskar olika miljöer och möjligheter till friluftsliv. Inget slår känslan av samhörighet när man delar erfarenheter och tips med andra likasinnade!

Samtliga av de ovanstående tipsen är perfekta att skumma igenom inför sin vandrings- eller naturgrillningsdebut, men precis som Reldin Adventures skriver i sin text vid friluftskartan; ”Det är viktigare att komma ut idag, än att hoppas hitta den finaste platsen i morgon”.

Just detta är något som vi verkligen skriver under på, ta er bara ut och upptäck så kommer erfarenheten och kunskapen med tiden!

Ett sista tips från oss, kanske det allra viktigaste, är att lägga ner tid på rätt utrustning så som skor, packning och lager på lager-klädsel. Det finns nog inget värre än att till exempel vandra runt en hel dag med fel skor, som att bli blöt om fötterna eller få skavsår för den delen. Fy för skavsår säger vi bara, så av egen erfarenhet ber vi dig att inte göra om vårt misstag – att gå ut på äventyr utan ett paket skavsårsplåster i väskan eller fickan, det kommer vara en lifesaver flera gånger om!

Inspobild på ett par vandringskängor.

Lycka till ut på tur i den friska luften!

Kontakta oss

Korvpaket
Info@korvpaket.se

TIPSA EN VÄN

TIPSA EN VÄN

KORT OM OSS

Korvpaket är din leverantör av kompletta paket för att göra egen korv! Här hittar du färdiga paket men också special kryddor och andra tillbehör som behövs vid korvtillverkning.